Wanneer is kleding voor mij duurzaam?

Er is (helaas) nog steeds veel onduidelijkheid binnen de duurzame mode. Wanneer is mode nu echt duurzaam? Door verschillende interpretaties en opvattingen kan het ene merk ineens duurzaam zijn en het andere niet, heel lastig. Althans, zo ervaar ik dat. Vandaag probeer ik antwoord te geven op de vraag; wanneer is kleding voor mij duurzaam?

Geen wetenschappelijke uiteenzetting

Voordat ik van start ga met het ijverig uiteenzetten van de begrippen uit mijn hoofdvraag en dit artikel op een meer wetenschappelijk stuk gaat lijken, zal ik maar gelijk erbij vertellen dat het hier gaat om mijn interpretatie en mijn beleving. Simpelweg; dit is mijn antwoord op de vraag 'wanneer is kleding voor mij duurzaam?'.

Te kort door de bocht

Regelmatig lees ik een bepaalde stelligheid in diverse blogs over wat duurzaam is en wat niet. Dat wil ik al helemaal niet. Het komt namelijk op mij over alsof je dan veel te kort door de bocht gaat met je uitspraak. Neem bijvoorbeeld een product als wol. Hier lees ik zeer diverse definities over de vraag of wol duurzaam is of niet. De één zegt van wel, de ander niet. Maar ik lees bijna niets over feitelijke informatie, dus bijvoorbeeld; weet iemand waarom we schapen ooit zijn gaan scheren? En dat dit ook op een diervriendelijke wijze gebeurd? En nu denk jij: "ja, maar ik heb iets anders gelezen.."

En dat kan! Ik ben het ook helemaal met je eens, want wat is nou echt duurzaam? En wat is nou waarheid?

wanneer is kleding duurzaam voor mij?

Het milieu

Eerder schreef ik al over vegan versus duurzaam en andersom, waarin ik het belang van het milieu aanhaalde. Eigenlijk ligt hier voor mij ook voor een groot deel het antwoord. Wat vind jij namelijk belangrijk? En waarin stel jij je prioriteit? Voor mij staat bijvoorbeeld het leven in een gezond milieu met stip op nummer één. Ik ben dan ook voorstander van zo natuurlijk mogelijk leven, alles zoveel mogelijk hergebruiken of recyclen, zo min mogelijk plastic in huis of als afval. Ik geloof zelfs dat we beter af zijn met het gebruiken van natuurlijke materialen, zoals wol, katoen, leer, hennep en bamboe. Om er maar een paar te noemen, zolang we in het productieproces maar oog hebben voor het behoud van het milieu en dus met liefde voor de natuur de producten vervaardigen. Dan is toch iedereen blij?

Circulaire economie Loop.a life

Opkomst circulaire economie

De opkomst van de circulaire economie biedt daarin veel nieuwe inzichten die voor mij een grote bijdrage leveren aan het antwoord geven op de vraag wanneer kleding voor mij duurzaam is. Door ons 'afval' opnieuw te gebruiken of om te zetten in nieuwe bruikbare producten dragen we bij aan een gezonder milieu. Ook biologisch afbreekbare kleding kan hierin een bijdrage leveren. Wanneer we in staat zijn om een systeem op te zetten waarin we de grondstofvoorraden niet langer worden uitgeput dan zijn we pas echt duurzaam bezig. Voor mij is kleding dus pas echt duurzaam wanneer we in staat zijn om in de kledingindustrie circulair te denken en te doen.

Bij welke merken zien we dit al?

Het leukste aan dit artikel vind ik, dat er al kledingmerken zijn die hier al volop mee bezig zijn en al volledig of voor een groot deel circulair denken en doen. (Zelfs kledingbedrijven gespecialiseerd in bedrijfskleding zien de vraag naar circulaire bedrijfskleding toenemen!) Twee mooie voorbeelden:

  • Loop.a life

Een prachtig voorbeeld van circulair ondernemen is Loop.a life. Ze maken truien, sjaals en vesten van jouw oude truien. Ze sorteren hiervoor de oude kleding zoveel mogelijk op kleur om ze vervolgens tot op de draad uit elkaar te halen. Hiermee maken zij nieuwe kledingstukken zonder gebruik van extra verf en water. Lees er meer over op hun website.

  • MUD Jeans

Dit prachtige jeansmerk streeft ernaar om circulair te ondernemen en om zo tot een jeans design te komen welke zo gemaakt wordt, dat deze op elk moment weer opnieuw gebruikt en gemaakt kan worden. Met hun concept 'Lease a jeans' kun je je jeans voor €7,50 per maand huren. Na een jaar kies je ervoor of je de jeans wil houden of weer inruilt voor een andere. De gedragen jeans worden weer gerecycled tot nieuwe jeans. Lees er meer over op hun website.

MUD Jeans - circular economy

Kleine disclaimer:

Ik weet dat er meer kledingmerken zijn die zich focussen op circulair ondernemen en daar ook concrete stappen in nemen. Bij MUD Jeans en Loop.a life staat het duidelijk omschreven op de website en handelen beide merken erg transparant naar de consument toe.

#Duurzamemode #watisduurzamemode

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.