Waarom goede voornemens vaak niet werken met oud & nieuw en wat voor mij wel werkt

Ieder jaar weer neem je je voor om te gaan sporten, gezonder te eten, bewuster te leven, af te vallen, stoppen met roken, noem maar op of je hebt het vast al eens geprobeerd. Bij mij hebben goede voornemens met oud en nieuw nog nooit echt geleid tot een verbetering van zetten in mijn leven. Na al die jaren lukt het me nu wel steeds beter om dingen die ik wil veranderen ook daadwerkelijk te veranderen. Hoe ik dat doe, deel ik vandaag met je. Wellicht heb jij er ook wat aan.

Recipe for success

Hoe het altijd ging

Jarenlang had ik jaarlijks voornemens en bedacht ik voor mezelf altijd mooie plaatjes rond oud en nieuw. "Vanaf 1 januari dan, ga ik echt sporten." Direct na deze gedachte hing ik er (on)bewust zoveel andere eisen aan vast, waardoor er een perfect beeld ontstond van hoe het allemaal moest worden in het nieuwe jaar. Daar zat ook gelijk de crux; ik bedacht ideaalplaatjes. Zonder daadwerkelijk na te denken of het wel realistisch haalbaar was. Ik zag mezelf dan in een strak afgetraind lijf over het strand rennen bijvoorbeeld (en dat terwijl ik echt niet blij word van veel sporten) of ik nam mezelf voor om alleen nog maar gezond te eten ook al wist ik toen niet wat gezond eten inhield en geloofde heilig in de schijf van vijf (trap er niet in lieve mensen). Je raadt waarschijnlijk al wat er gebeurde nadat het nieuwe jaar net gestart was. Een aantal weken hield ik mijn nieuwe voornemens vol, elke week werd het moeilijker voor me en na een maand of twee kreeg ik er stress van tot ik de handdoek in de ring gooide. Drie keer raden; Ik faalde keer op keer en baalde daar dan wel stilletjes van.

Het doorbreken van 'plaatjes'

Het lukte me eigenlijk niet om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Ideaalplaatjes zijn leuk (voor social media bijvoorbeeld), maar in het echte leven werkt dat niet. Het duurde even, voordat ik dat besefte. Ja, lach maar. Toch is het zo. Het duurde dan ook jaren, voordat ik me realiseerde wat een voornemen inhield en dat ik daar daadwerkelijk wat voor moest doen. Wil je afvallen? Dan zul je weleens honger hebben. Wil je een strak lijf? Dan zul je vast en zeker spierpijn hebben, meerdere malen. Wil je je familieleden vaker bezoeken? Dan zul je ervoor moeten reizen. Wil je gezond eten? Dan zul je eerst moeten leren wat gezond eten voor jou is. Kortom, je voornemens oftewel doelen vragen meer doe- en denkwerk dan dat velen, waaronder ik, doen beseffen. En daarbij; ik legde de lat zo hoog dat ik het sowieso niet ging halen op deze manier.

Uiteindelijk liet ik het hele voornemens gedoe met oud en nieuw voor wat het is en koos ervoor om geen enkele voornemens meer uit te spreken; wat een bevrijding! Zeg nou zelf; waarom moet je met oud & nieuw jezelf iets opleggen? Werkt dat niet beter wanneer je dat op een moment doet die jou het beste uitkomt of wanneer jij daar echt aan toe bent?

Mijn voornemens

Mijn doelen komen voort uit wensen die ik heb en niet zozeer omdat het nieuwe jaar in zicht is. Het is wel toeval dat het nu samenvalt, maar dat is bij mij niet altijd het geval geweest. Wanneer ik ergens volledig van overtuigd ben en alles in mijn lijf zegt: "Dit is het!", dan doe ik het. En dan maakt het niet uit welke dag of maand het is. Zo stopte ik in juli 2008 met roken bijvoorbeeld. Nog steeds heel trots op overigens, life changing. Dit had niets te maken met oud & nieuw, maar alles met een nieuw doel; namelijk stoppen met roken. Waarom? Ik was het roken helemaal beu en wilde een gezond leven leiden.

De hamvraag is dan ook; heb ik goede voornemens voor 2018? Het antwoord luidt; ja en nee. Nadat ik er een vraag over postte op Instagram en de reacties las, realiseerde ik me dat ik altijd wel voornemens heb, maar dat ik ze zo niet noem. En dat ik afgelopen maand eigenlijk keihard heb gewerkt om mijn doelen (want zo noem ik ze) concreet te maken voor 2018. Dus ja, ik heb voornemens voor 2018 en nee, omdat ik ze zo niet noem. Volg je me nog?

Dit zijn ze:

Na een stressvol anderhalf jaar met twee verhuizingen achter mijn kiezen, was ik enorm moe en ging mijn balans werk & privé er langzaam aan onder door. Ik was veel moe en sliep vaak slecht. Dat wil ik niet meer en ga vanaf januari wekelijks een yoga sessie inlassen. Ik heb een hele fijne yoga docente gevonden die superfijn les geeft. Dus Judith, bij deze. ;-) Sinds een tijdje volg ik al yogalessen bij haar, maar lukt het mij nu nog niet om wekelijks te gaan, dat wil ik nu dus wel. En dat klinkt als een heel realistisch en haalbaal doel. Mocht een keer niet lukken, dan kan ik thuis ook even de mat op voor een yogasessie.

Verder heb ik je net al verteld dat ik afgelopen maand bezig ben geweest met het maken van plannen voor 2018. Daar ben ik nog steeds heel druk mee, maar het wordt allemaal zo leuk. Ik kan er nog niet teveel over kwijt, alleen dat ik er zin in heb en dat het mijn dromen zijn die ik realiteit ga maken. Tip van de sluier; Ik ga mijn creativiteit en mijn passie achterna.

Een heel fijn nieuw jaar gewenst

Komende periode zal ik steeds meer met jullie delen over mijn plannen en ben ik uiteraard benieuwd wat jullie hiervan vinden en hopelijk zijn jullie dan net zo enthousiast als ik. Voor nu, wens ik jullie nog een aantal fijne dagen toe in 2017 en al het goeds voor 2018! Heb jij ook voornemens of doelen die je wilt najagen in 2018? Laat ze in de comments achter hier onder, het delen van je doelen geeft je namelijk kracht om het waar te maken. Echt!

#fairfashionblog #Chantoile

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.