Vegan versus duurzaam en andersom

Binnen de duurzame modetrends maken de vegan producten al enige tijd hun opmars. Weg met dierenleed, ga voor vegan. Het zette me aan het denken. Dierenleed is verschrikkelijk en onacceptabel in mijn ogen, maar ik eet wel vlees (alleen biologisch of wild) en ik heb lederen items in mijn kast hangen. Dilemma? Ik dacht er over na. Waar leg ik de grens als het om kleding gaat? En waarom? Vandaag vegan versus duurzaam en waarom voor mij vegan niet altijd een duurzame kledingkeuze is. De twee komen elkaar namelijk tegen op de kruispunten van polyester, leder, wol en imitatieleder.

Polyester is vegan?

Een shirt van 100% polyester wordt verkocht met in de omschrijving '100% vegan' de meesten onder ons zullen denken: "Mooi, daar is geen dierenleed aan te pas gekomen. Die koop ik." Is polyester echt vegan? Mijn antwoord: Ja, maar...Het is in mijn ogen geen duurzame keuze. Polyester is in feite plastic. Eerder schreef ik al over het effect van plastic op het milieu (lees hier) en haar grote ecologische voetafdruk, waaronder onze oceanen en al het leven in de zee. Het komt er op neer dat plastic een extreem groot probleem vormt voor onze gezondheid en die van dieren. We eten het zelfs zonder dat we het door hebben, doordat microvezels in o.a. vis zit. Voor mij genoeg reden om geen polyester kleding meer te kopen. Ik ben ermee gestopt. Ook voor mijn gezin. Mijn conclusie; wel vegan (want diervriendelijk op korte termijn), maar niet duurzaam. Toch ben ik nieuwsgierig of vegans dit ook zo zien? Ben jij vega en lees je dit, vertel het me. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar je mening.

Duurzaam leder

Het dragen en kopen van lederen producten wordt door velen niet beschouwd als vegan, echter zie ik het dragen van een lederen jas / broek / rok / tas wel als een duurzame aanvulling in mijn garderobe. Hierbij check ik wel wat ik koop en of er rekening gehouden wordt met het milieu tijdens het productieproces, eco-leer bijvoorbeeld. En hoe de werkomstandigheden zijn van de makers, wat vertelt het merk daar over? Deze transparantie is voor mij belangrijk, omdat het mede bepaald of ik het aanschaf of niet. Leder gaat heel lang mee, blijft mooi en wordt vaak nog mooier wanneer het een beetje slijt. Ik kan echt jaren met een lederen item doen. Ik had een leren broek in mijn bezit, die ik dertien jaar heb gedragen! En daarna verkocht heb, niet stuk te krijgen en hij bleef mooi. Ik zeg dus niet dat je nu eindeloos leer moet gaan inslaan, neen, koop één mooi stuk waar je jaren mee kunt doen. Hieronder zie je foto's van al mijn lederen items en tussen haakjes staat wanneer ik ze aanschafte. Dat betekent dat er items tussen zitten die ik heb gekocht, voordat ik ben overgegaan op een 100% duurzame garderobe. Ik ben er zuinig mee, omdat ik het oprecht mooi vind en daar heel blij van wordt. Maar ook, omdat het een prachtig natuurproduct is (van een dier dat wel). Wat maakt dat ik er nog eens extra zorg voor draag. Mijn conclusie; niet vegan, wel duurzaam.

Wat is er met wol?

Vandaag las ik een oproep op Facebook van iemand die op zoek was naar een warme sjaal, maar bij voorkeur niet van wol, want schaapjes zijn lief. Nu is mij bekend dat (massa)wol zo noem ik het hier maar, vaak op een dieronvriendelijke manier wordt verkregen en dat er schapen met open wonden rondlopen voor de beste wol. Dat is absurd en absolute dierenleed. Onacceptabel, zeker waar. Maar, inmiddels is er steeds meer aandacht voor de schaap en zijn er steeds meer wol producenten die goed zijn voor hun schapen. Het wol zelfs verven zonder daarbij chemicaliën toe te passen, kortom duurzaam ecologisch wol is een feit. Wanneer ik een wollen kledingstuk tref in een winkel en zeker weet dat het goed zit en dus duurzaam is, schaf ik het gerust aan. Of ik koop het tweedehands, wat een serieuze optie is in mijn ogen. Ik kocht bijna vier jaar geleden een wollen trui van MET, tweedehands via Marktplaats en deze draag ik nog steeds. Hij is heerlijk warm en kan nog jaren mee wat mij betreft. Mijn conclusie: niet vegan, wel duurzaam mits je voor de juiste wol kiest.

Imitatieleer

Een ander verontrustend onderwerp is voor mij imitatieleer binnen mijn duurzaam versus vegan hoofdstuk. stelde ik mezelf hier veel vragen over. Inmiddels kocht ik al wat items voor mijn garderobe van imitatieleer (want duurzaam en vegan), maar ging al snel twijfelen of ik er goed aan deed. Imitatieleer welke van polyurethaan is gemaakt of van pvc is namelijk niet biologisch afbreekbaar, en het productieproces wordt op verschillende manieren uitgevoerd, dus wanneer weet je of je de meest milieuvriendelijke versie hebt? Tja, lastig zo blijkt; ik ging meerder keren op onderzoek uit en om heel eerlijk te zijn, kwam ik er zelf niet goed uit, maar kwam ik wel een heel interessant artikel tegen over imitatieleer. De vraag naar imitatieleer neemt alleen maar toe en daarmee ook haar impact op het milieu. Goede alternatieven voor imitatieleer heb ik nog niet gevonden, maar als jij die hebt. Ik luister! Mijn conclusie; imitatieleer van PU en PVC is strikt genomen wel vegan, maar helemaal niet duurzaam. Ja, het gaat langer mee, maar het blijft voor mij toch een soort 'plastic'. En om heel eerlijk te zijn, als dit een vegan optie is; willen vegans ook niet gewoon het allerbeste voor ons milieu? Hoe zit dat? Of is het 'handig inspelen op' van de producenten?

TOMS (2017)

Mijn TOMS sneakers zijn van imitatieleer. Ik vraag me nu even af hoe duurzaam het imitatieleer van TOMS is bijvoorbeeld. Andere duurzame alternatieven, zoals ananasleer of leer van vissenhuid zijn nu in opkomst. Ik ben daar nieuwsgierig naar. Voor wat betreft ananasleer zouden we twee vliegen in één klap kunnen slaan wanneer het duurzaam geproduceerd is en vegan is het sowieso.

Wat denk jij?

Vegan versus duurzaam spookte al zo lang door mijn hoofd. Hopelijk kunnen jullie hier ook wat mee en zat je misschien wel met dezelfde vragen. Al met al denk ik dus dat ik wel voldoende nadenk over het maken van een duurzame keuze en die hoeft dan niet vegan te zijn, omdat vegan toch weer anders is dan duurzaam en andersom. Wat denk jij? Laat het me weten.

#veganistischemode #Duurzamekleding

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.