Stop microfiber!

Onderzoeken wijzen het uit; In 2025 bestaan onze oceanen voor een ton (kilo's) uit plastic ten opzichte van drie ton vis. Schrikken? Welnee, als we zo doorgaan, hebben we in 2050 dat gewicht aan plastic overtroffen en hebben we meer plastic dan vis in onze oceanen. Nu is het even schrikken, of niet? Ik schrok wel, als echte modeliefhebber heb ik me bewust op duurzame mode gestort en dit bevestigde mijn visie nog eens extra! Eigenlijk hoop ik dat iedereen hetzelfde doet, namelijk: 'No more fast fashion!'. Dit is nu al bijna een jaar mijn credo.

Hoe wij dagelijks microvezels eten

Maar.. blijkbaar ben ik er nog niet, want ik deed enkele maanden geleden weer een ontdekking waar ik een beetje misselijk van werd. (en nog steeds een beetje eigenlijk)

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wij (ja, jij ook) onze eigen kleding weer opeten. WAT?! Hoe dan? Elke keer wanneer jij je sportbroek of fleecetrui in de wasmachine stopt voor een wasje, verliest deze kleine deeltjes (microfiber / microvezel) die vervolgens door de afvoer weer in de zee terechtkomen. Deze microfiber-deeltjes (plastic dus!) blijven plakken tussen zeeplanten, koraal en dwarrelen langzaam neer op de bodem van de zee. Om vervolgens opgegeten te worden door al het leven uit de zee. Vissen, schelp- & schaaldieren en ander leven uit de zee. Die eerste eten de meeste van ons graag. Een lekker vers visje van de BBQ of een heerlijke pan vers gekookte mosselen, ik noem maar een dwarsstraat. Lekker toch? Niet echt hè? Inderdaad. Begrijp je nu waarom ik er een beetje misselijk van wordt? Jij en ik eten onze sportkleding op...ughh. Smakelijk!

Welke kleding is van microvezels gemaakt?

Microfiber-deeltjes vind je terug in kleding gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester, nylon & acryl (allemaal plastic). Veel sportkleding is hier van gemaakt, maar ook de lekkere warme fleecetrui. Niet meer kopen? Liever niet, was mijn eerste gedachte. Minder vaak wassen kan natuurlijk, alhoewel dit met sportkleding niet echt een optie is na veel zweten. Wel kun je voor sportkleding op zoek naar duurzame alternatieven, want die zijn er inmiddels genoeg. Er komt nog een oplossing. Binnenkort komt de Cora Ball. Een ingenieus balletje voor al je synthetische wasjes in de wasmachine.

Cora Ball

Deze 'bal' gooi je tussen je wasjes en vangt een groot deel van de microfibers op die je daarna in de afvalbak kunt gooien. Het ontwerp is een idee van o.a. Rachel Miller uit de Verenigde Staten. De bal beschikt over uitsteeksels waarin de microfibers blijven 'plakken'. Net als bij koraal in de zee, waarin ook eigenlijk alles blijft hangen en plakken, is het ontwerp hier van afgeleid. Als het goed is, vanaf september 2017 (bijna dus) verkrijgbaar. Het effect zou al merkbaar moeten zijn wanneer 'slechts' 10% van de Amerikanen de Cora Ball zouden gebruiken. Het heeft mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt. Zodra de Cora Ball verkrijgbaar is, laat ik het jullie uiteraard weten en review ik deze bijzondere bal voor jullie. De bal is gemaakt van 100% gerecycled plastic en er is in het productieproces volledig rekening gehouden met duurzaamheid ten aanzien van het milieu.

P.S. Heb jij al een Cora Ball en wil je de resultaten delen? Heel graag! Ik ben echt heel benieuwd namelijk.

(bron: Plastic Soup Foundation & Coraball.com)

#Coraball #microvezel #plasticsoup

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.