Sportkleding die stinkt? Niet met Iron Roots!

Je kent het misschien wel: je sportkleding gaat vaak nadat je het een aantal keren gedragen en gewassen hebt, steeds sneller stinken of nare luchtjes lijken er niet meer uit te gaan. Regelmatig hoor ik hier mensen over en zelf heb ik er zo mijn gedachten over. Want zo gek is het ook niet dat je sportkleding 'stinkt'. Veel sportkleding is gemaakt van polyester. En we weten allemaal; polyester ademt en reguleert je lichaamstemperatuur niet. Het houdt al dat zweet lekker vast. En tijdens het wassen, krijg je het er na een tijdje ook niet meer. Dat ligt dan vaak weer aan het verkeerde gebruik van wasmiddelen, maar dan nog; polyester is en blijft plastic. En daar ben ik geen voorstander van. Hoe minder plastic, hoe beter.

De man achter Iron Roots; Erik de Groot

Tot nu had ik eigenlijk niet echt aanleiding om een blog over sportkleding te schrijven, totdat ik werd benaderd door Erik van Iron Roots. Erik is al twee jaar actief in de kledingindustrie en wil graag een positieve impact maken met zijn sportkledingmerk Iron Roots. In eerste dacht ik; als het maar niet weer van die kleding is van gerecycled polyester, want dat is een leuke geste, maar in mijn ogen onvoldoende duurzaam (sorry). Erik vertelde enthousiast over één van de meeste duurzame materialen voor kleding; namelijk hennep!

Instant blijdschap ontstond er bij mij toen ik het hoorde. Gelijk bezocht ik zijn website en was er enthousiast over. Dit alles gebeurde zo eind vorig jaar en de blog kwam er uiteindelijk steeds niet. Door tijdgebrek kwam het er maar niet van, totdat ik Erik laatst vroeg of hij dat nog leuk zou vinden, reageerde hij nog steeds enthousiast en vertelde dat hij een crowdfundingsactie ging starten om zijn collectie met sportkleding uit te breiden. Des te meer reden om deze blog alsnog te schrijven samen en jullie alles te vertellen over hennep!

Niet om te roken dit keer...;-)

Nu denk je misschien meteen; hennep is toch... wiet? Ik zal maar meteen de verwarring uit de lucht halen: hennep is geen wiet! Zowel hennep als wiet zijn plantsoorten die behoren tot de familie ‘cannabis sativa’, maar hennep bevat zo weinig THC (middel waar je high van wordt) dat je het niet kan roken. Nou ja … het kan wel, maar dan krijg je hoogst waarschijnlijk alleen hoofdpijn. En over de geur van cannabis hoef je je ook geen zorgen te maken, wanneer er van hennep stof gemaakt wordt van kleding verdwijnt vanzelf de indringende geur van cannabis. De vooroordelen zijn hiermee afgehandeld; check!

Even de geschiedenis in..

Hennep klinkt best 'nieuw' en 'hip' zeker met alle food bloggers en instafoto’s die je ziet over bijvoorbeeld gerechten met hennepzaden. Des te grappiger is het om erachter te komen dat hennep één van de eerste planten was die onze voorouders gebruikten. Nee, niet om high van te worden, maar om touwen en kleding van te maken! Al 8000 jaar geleden werd de plant voor deze doeleinden gebruikt.

Sindsdien werd de plant steeds populairder. Zo werden de eerste soorten papier gemaakt van hennep en waren alle schepen waarmee wij in de gouden eeuw de wereld overgingen voorzien van henneptouw en hennepzeil. Hennep ging dus letterlijk de wereld over.

Duurzame superplant

Waarom is hennep nou zo duurzaam? Als we het vergelijken met katoen, dan heeft hennep 75% minder water en 33% minder land nodig om te groeien. Zo is er bijvoorbeeld voor een kilo hennepstof maar 2000 liter water nodig en voor katoen 8000 liter. Van 6000 liter water zouden 20 mensen een jaar lang kunnen leven, dus je kunt je voorstellen wat dat voor impact dat heeft op grote schaal.

Maar dat is nog niet alles. Het wordt nog beter als we hennep vergelijken met polyester. Naast dat polyester gemaakt wordt van olie (wat natuurlijk nooit goed is), is er ook nog een klein ander probleem. Plastic minideeltjes komen vrij als je polyester kleding wast. Deze microvezels gaan dwars door al onze filters heen en eindigen in de oceaan. Er zijn al meerdere studies gedaan waaruit blijkt dat 25% van de vissen al plastic bevatten. Dit probleem zal alleen maar erger worden in de toekomst, dus moeten wij hier oplossingen voor verzinnen.

Over deze foto: Iron Roots T-shirts en Erik de Groot (rechts)

Minder geurtjes, meer comfort

Leuk dat het zo duurzaam is, maar duurzaamheid kan je niet dragen. Waarom zou je dan hennepkleding willen dragen in plaats van andere kleding? Allereerst wordt het materiaal niet statisch, dus is het comfortabel om te dragen. Daarnaast is de stof erg sterk en kleurvast, dus kan het lang meegaan en last but not least: de stof is antibacterieel. Dat betekent dat je minder geurtjes krijgt als je gaat zweten, hoe fijn is dat?! Je kan je shirt dus langer dragen zonder te wassen, maar doe het niet té lang, want dan krijg je boze blikken op straat en dat word je straks boos op mij, omdat ik je verkeerde instructies heb gegeven.

Klinkt fantastisch, waarom dragen we niet allemaal hennepkleding?

Goede vraag en daar is helaas niet een makkelijk antwoord op te geven. Er lijken twee hoofdoorzaken voor: Allereerst kwamen er andere grondstoffen die ook gebruikt konden worden voor kleding, zoals katoen en polyester. En de tweede oorzaak lijkt te wijten aan het feit dat men opeens een 'hekel' kreeg aan cannabis door de associatie met softdrugs en kreeg hennep een stigma. Nu klimaatverandering en onze impact op de planeet een steeds grotere rol gaan spelen zie je gelukkig wel een beweging op gang komen naar duurzame materialen zoals hennep, dus zijn Erik en ik overtuigd dat het aanbod van hennepkleding de komende jaren enorm toe zal nemen.

Nog één feitje dan; Gebruik de hele plant!

Nog één leuke verassing over hennep: het is namelijk niet alleen goed te gebruiken om kleding van te maken, maar je kan (in tegenstelling tot bijv. katoen) de hele plant gebruiken! De zaden kun je eten (super lekker en voedzaam), van de bladen kun je thee maken of als veevoer gebruiken, het binnenste gedeelte van de stam kan je gebruiken om een huis te bouwen en het buitenste gedeelte dus om kleding van te maken. Hoe tof is dat, dat 1 plant zo veelzijdig is?!

Meer weten? Nieuwe duurzame sportkleding aanschaffen? Of de crowdfundingactie steunen?

Ga naar www.ironroots.nl

Photocredits: Erik de Groot

Dit artikel is samen geschreven door Erik de Groot & Chantoile.nl. Voor alle bronvermeldingen kunt u contact opnemen.

#IronRoots #Duurzamekleding

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.