Onder de loep: A big brand called 'Esprit'

Elke week kun je op mijn blog lezen over duurzame mode, over nieuwe duurzame kledingmerken, reviews van duurzame kledingmerken, maar eigenlijk schrijf ik zelden tot nooit over gerenommeerde grote kledingmerken. Hoe duurzaam werken zij? Wat doen zij al om duurzaam en verantwoord te ondernemen? Ik vind het een uitdaging om grotere kledingmerken eens onder de loep te nemen als het gaat over hun verantwoorde manier van ondernemen. Hoe duurzaam zijn deze kledingmerken? En betalen zij de makers van hun kleding een eerlijk loon? Het blijft vaak een uitdaging om hier duidelijke informatie over te vinden. Vandaag is de eer aan het kledingmerk Esprit.

Susie & Doug

Susie & Doug

Esprit werd geboren in 1968 in San Francisco, USA. (Ik dacht altijd dat het van Nederlandse bodem kwam.. not!) De oprichters, Susie en Doug Tompkins zijn van de flowerpower-generatie. De boodschap die zij met Esprit willen uitdragen: Love, peace & harmony. Maar ook ecologische kleding maakt onderdeel uit van de ruime kledingcollecties. Hun eco-fashion collectie genaamd ‘Ecollection’ wordt jaarlijks uitgebracht. Ik was meteen heel aangenaam verrast toen ik ontdekte dat de oprichters echte natuurliefhebbers bleken te zijn.

Ecollectie

De eco collectie omvat veel items van biologisch katoen en lyocell wat duurzame stoffen zijn en absoluut bijdragen aan het verminderen van het milieu-impact. De eco-collectie omvat veel frisse kleuren wat sowieso erg kenmerkend is voor het Esprit label. Daarnaast komt de denimlook ook veel terug en hoewel ik zelf weinig denimtops en denimjurkjes in mijn kast heb hangen, vind ik het wel heel mooi om te zien. De meeste zijn gemaakt van lyocell, waarvan we inmiddels weten dat dit een verantwoorde stof is, dus dat zit goed! Zoals deze super schattige lyocell jurk van Esprit.

Sustainability report

En dat is niet het enige wat ik ontdekte. Na het lezen van hun sustainabilty report van 2017 ontdekte ik dat Esprit nog veel meer doet aan duurzaam en verantwoord ondernemen. Zo hebben ze meegewerkt aan het opzetten van de Responsible Wool Standard (RWS). Een organisatie die belangen van o.a. de schapen waarborgt, zodat dierenleed zoals mulesing uitgesloten wordt. Helaas las ik gelijk daarna dat Esprit nu nog geen 50% van het verkochte wol onder het RWS label inkoopt. Dat betekent dat ze hier nog zeker een weg te gaan hebben. Volgens het rapport streven ze hier ook naar.

Arbeidsomstandigheden van de makers

In het rapport is verder ook te lezen waar de kleding gemaakt wordt en hoeveel en hoe vaak er kwaliteitscontroles worden gehouden om de arbeidsomstandigheden te controleren, zodat kinderarbeid voorkomen wordt.

De informatie is redelijk uitgebreid en transparant. Door het lezen ervan werd ik me maar weer eens bewust van het proces wat een kledingstuk aflegt, voordat het in de winkel hangt. Ik realiseerde me ook dat een grote organisatie als in dit geval Esprit er wel een enorme kluif aan moet hebben om dit transparant te maken. Ik denk dat ze hierin goed geslaagd zijn, maar nog wel een weg te gaan hebben, willen zij volledig sustainable kunnen ondernemen. Nu ik de eco collectie bekeken heb en het rapport gelezen heb, ben ik eigenlijk reuze nieuwsgierig geworden wat Esprit nog gaat brengen en kijk nu al uit naar hun volgende sustainability report.

Foto's zijn afkomstig van Esprit.nl.

#Esprit

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.