Lang leve je favorietjes! 10 onderhoudstips voor kleding

De dag van de duurzaamheid is vandaag, 10 oktober. Een mooi moment om eens verder te kijken naar

je prachtige garderobe en je favoriete kledingstukken. Want; hoe houdt jij je favoriete items mooi? hoe zorg jij ervoor dat je er nog langer plezier van kunt hebben? Vandaag deel ik je mijn best tips om duurzaam met je kleding om te gaan.

Impact Top 10

1. Zorg voor goed 'gereedschap'

Het lijkt een dooddoener, maar het is in mijn beleving echt een noodzaak. Wanneer je de beschikking hebt over kwalitatief goed 'gereedschap' om je kleding mee te onderhouden dan helpt dat echt. Denk aan een wasmachine, een strijkijzer en een stoomapparaat voor je kleding. Investeer in duurzaam apparatuur. Dat loont echt.

Een droger vind ik voor mijn kleding onnodig, omdat ik het er naar mijn idee niet mooier op word, maar vaak juist kleiner of valer. Geen voorstander van de droger, alleen voor handdoeken.

2. Een stoomapparaat

Ik noemde hem zojuist al even; een stoomapparaat! Ik ben zelfs mijn kleding minder vaak gaan wassen hierdoor. Vaak gooide ik mijn kleding na een dag gedragen te hebben al in was, terwijl het dan eigenlijk nog fris rook en alleen een beetje verkreukt was van het dragen. Zonde! Dat ontdekte ik nadat ik een stoomapparaat probeerde. Je stoomt al hangend alle kreukels uit je kleding en elk kledingstuk wordt er lekker soepel van en draagt direct een stuk comfortabeler. Voor mij was dit een gouden ontdekking! En je items blijven er mooi van.

3. Was je kleding binnenste buiten

Was je favorietjes binnenstebuiten. Sluit alle knoopjes, doe de ritsen dicht, zodat alles ook in vorm blijft tijdens het wassen, maar ook andere kleding niet kan beschadigen. Het houdt je kleding in vorm en mooi. Eventueel zijn wasnetjes aan te raden voor kleding van zijde of kant om beschadiging te voorkomen. Zelf gebruik een kussensloop dat heeft hetzelfde effect.

De superschillen van Seepje

4. Draag ook bij aan het milieu

Ook bij het wassen is het goed om niet alleen heel lief te zijn voor je kleding, maar ook voor het milieu. Tegenwoordig moeten wasmiddelen al aan een hoop eisen voldoen, echter is dat nog niet voldoende om het milieu echt een handje te helpen.

Zelf gebruik ik al enige tijd de super wasschillen van Seepje. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er heel tevreden over ben. Voor mijn delicate kledingstukken gebruik ik nu nog liever biologisch afbreekbare wasmiddelen samen met een ecologische wasverzachter. Ik gebruik sowieso minder dan de verpakking aangeeft. Jaren geleden tipte een eigenaresse van een zeer sjieke kledingzaak dat dat namelijk helemaal niet goed is voor je kleding, een scheutje, zei ze is al meer dan genoeg. Ze heeft gelijk!

5. Hang ze een nachtje buiten

Kleding welke van gemaakt is van zijde, wol, katoen of hennep hebben een zelfreinigende werking (natuurlijk niet bij vieze vlekken ed.) als het gaat om luchtjes. Wanneer je ze een nachtje buiten in de dauw hangt, trekt de lucht er vaak uit. De badkamer is hierin ook een goede optie. Door de stoom trekken vieze luchtjes uit je kleding.

6. Witte was

Hang je witte was buiten in de zon boven het gras te drogen. Waarom? De combinatie van zon en gras heeft een natuurlijk blekend effect op witte stof en dan met name bij katoen zou dit het geval moeten zijn. Ergens las ik dat je grauwe witgoed ook weer mooi kan worden door ze een tijdje te laten badderen in melk. Die heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar misschien iets voor jou?

7. De wasvoorschriften

'Volg de wasvoorschriften goed op.' Een veel gehoord advies waarschijnlijk, maar ik hou me er vaak niet aan. Vaak was ik nog korter dan voorgeschreven en net iets kouder dan het waslabel mij verteld. Waarom? Omdat mijn kleding dan langer mooi blijft en omdat ik mijn kleding niet zo vies maak dat warm wassen echt noodzakelijk is. Dus als er 30 graden staat, was ik het vaak op max. 20 graden. Met centrifugeren ben ik vaak ook voorzichtig, omdat ik gekreukte was niet mooi kan laten opdrogen, zonder te moeten strijken en dat laatste doe ik al niet graag. Ik zeg; win-win.

8. Azijn tegen zweet

Soms kan het gebeuren dat je shirt naar zweet ruikt of dat er na een tijdje dat nare geurtjes ook na het wassen niet meer verdwijnen. Week je shirt dan een paar uur in azijn. Het werkt echt! Wel even naspoelen, voordat je je shirt te drogen hangt.

9. Hou je kleding in vorm

Veel kledingstukken, waaronder wol, blijven het mooiste wanneer je ze liggend droogt. Dit geldt ook voor de doorsnee katoenen trui, hang deze netjes op, zodat alle kreukels er al bijna uit zijn. Wanneer je was opgedroogd is, scheelt dit al zoveel strijkwerk. Ik heb een echte hekel aan strijken, dus mijn was hangt altijd mooi in vorm te drogen. Het scheelt ook nog eens een berg tijd. Hoewel ik net zei, investeer in goed gereedschap, heb ik dus geen strijkijzer meer.

10. Het beste voor het laatste, je moet het maar durven.

Nu ik eigenlijk al mijn onderhoudsgeheimen prijs heb gegeven, voel ik me al erg 'ontbloot', maar na deze tip ga ik voor de genadeklap. Ik heb een hele mooie leren handtas. Een prachtding wat ik al jaren overal mee naar toe nam, hij werd een beetje vies. Zo vies dat ik even niet meer wist wat ik nou moest doen. Uit wanhoop gooide ik de prachtige tas in de wasmachine op 20 graden heel kort. Resultaat? Jazeker! Mooi schoon, moest de tas wel een beetje helpen met wat ledervet, maar ik heb 'm nog steeds. Je moet het wel durven en deze tip is geheel voor eigen risico...

Lederen tas uit 2010

Nog niet genoeg?

Nog even verder lezen over duurzaam? Dat kan! Check hier onder alle blogs die mee hebben gedaan aan de 10-tips artikelen om jouw leven weer een beetje meer duurzaam te maken. Enjoy!

#tipsduurzamegarderobe #onderhoudkleding #duurzamemodeinspiratie #Dagvandeduurzaamheid

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.