Kleine kadootjes, groots gebaar

Kado's geven, kado's ontvangen. Het lijkt vaak dat dit het enige is waar het om draait tijdens de feestdagen. Naar aanleiding van de #minimylife en NIKS actie van Greenpeace vroeg ik vorige week via instastories of er ook mensen zijn die niks kopen dit jaar? 63% antwoordde; 'Nee'. Het zette me aan het denken, is niks kopen dan werkelijk de oplossing? Kan het ook anders? Bewuster? Niet kopen om te kopen, maar kopen omdat je echt overtuigd bent dat de ander er wat aan heeft of er echt heel blij mee zal zijn. Misschien kun je zelfs ruilen in plaats kopen? Je raadt het al; ik zoek altijd de gulden middenweg. Zo ben ik.

Duurzame kado's - Chantoile

Zelf wil ik dit jaar kado's geven die ertoe doen. Waar over nagedacht is en die vooral duurzaam zijn. Doe je mee? In deze blog een aantal duurzame kadootjes op een rij. Wil jij komende feestdagen dit ook anders aanpakken? En WEL kado's kopen, maar alleen bewuste en duurzame keuzes maken? Dan help ik je hiermee (hopelijk) een stapje verder. In deze blog vind je duurzame doordachte kado's. Sommige voor een klein prijsje.

1. Reisbeker / Travelcup

Voor mijn verjaardag kreeg ik deze onwijs leuke reisbeker van Ecoffee cup. Ik vertrek iedere ochtend van huis met een kop thee of koffie in de hand. In een reisbeker is dat een stuk makkelijker. Wanneer ik op reis ben, vraag ik onderweg altijd of ik mijn reisbeker mag gebruiken om mijn koffie in te doen in plaats van een wegwerpbeker. Deze mooie reisbeker is volledig geproduceerd van biologisch afbreekbare materialen (waaronder bamboo) en is daardoor een zeer duurzaam exemplaar onder de reisbekers. De beker die ik heb, heet 'Thief' en is hier verkrijgbaar. Vanaf €12,95 per stuk.

2. Warme accessoires

Bij mijn familie werden er vaak mutsen, sjaals en handschoenen kado gedaan aan elkaar tijdens de feestdagen. Waarom weet ik niet, maar dat deden wij nou eenmaal. Ergens achterin een hoekje van mijn kledingkast spaarde ik de mutsen op, want die droeg ik eigenlijk nooit. Alleen als het heel koud was. Heb jij ook zo'n familie? Kies voor de duurzame sjaals van Loop Alife, een initatief van Bright Loops en volledig circulair ondernemen, met als doel zero waste. Deze gebreide sjaal van gerecycled denim is heerlijk warm en te koop voor €69.-

Loop Alife sjaal

3. Servetten

Bij Dille & Kamille verkopen ze prachtige servetten van biologisch katoen. Ideaal om papieren servetten en zelfs keukenrol te vervangen bij het kerstdiner, maar ook dagelijks. Je kunt ze eindeloos wassen en (her)gebruiken. De servetten blijven mooi en staan ook nog eens mooi op tafel. Zelf kocht ik ze ook voor eigen gebruik en ben er heel tevreden over. Ze kosten per stuk €2,95 en je koopt ze hier.

4. Sieraden van Nanini

Al eens goud of zilver gekocht wat voort is gekomen uit zogenaamde fairtrade mijnen? Het antwoord zal eerder 'nee' dan een 'ja' zijn, denk ik. Vaak zijn de werkomstandigheden in de mijnenindustrie op zijn zachtst gezegd niet best. Er is ook (nog) niet veel aandacht voor, echter Nina Strategier van Nanini smeedt al haar sieraden van fairtrade zilver en goud. Het resultaat is echt prachtig. Een tijdje geleden heb ik haar atelier in Amsterdam bezocht (binnenkort meer daarover!) en was onder de indruk van haar werk. Vanaf ongeveer €39.- koop je al een zilveren ketting. Deze mooie asymmetrische zilveren ruit ring is te koop voor €94.-.

Nanini Jewelry -Fairtrade goud & Zilver

5. Geef een boom

Mijn man heeft nog vaak over het appelboompje wat hij ooit plantte in de tuin van zijn ouderlijk huis. Zo kwam ook Ester uit Friesland op het idee om te starten met Geefeenboompje.nl.

Er is altijd een gelegenheid om iemand een boompje kado te doen en om deze samen te planten. Het levert niet alleen een mooie boom op, maar ook onbetaalbare herinneringen. Voor ongeveer €19,95 heb je al een boompje.

Geefeenboompje.nl - duurzaam kado voor de feestdagen

6. Bijzondere lunchdoos

Deze bijzondere lunchzak van Zuperzozial is niet alleen handig voor naar je werk, hij is ook nog eens milieuvriendelijk geproduceerd. Alles van dit merk wordt milieubewust geproduceerd en is ecologisch en/of biologisch afbreekbaar. Weg dus met plastic boterhamzakjes! Deze papieren lunchzak is afwasbaar en daardoor opnieuw te gebruiken. Deze 'On the road Sanwichbag' is verkrijgbaar voor €12,95 via puurhip.nl

7. Duurzame sokken

Zonder sokken is deze lijst niet compleet. Het geven van sokken van kan echt heel cheezy overkomen, maar met deze duurzame 'Paw socks' van Thought maak je de blits (althans ik word hier heel blij van). Ze zijn mooi, hip en duurzaam verpakt. Wat wil je nog meer? Voor ongeveer €15.- zijn ze te koop.

Ik Geef Door - Actie

Aan het begin van de blog noemde ik al de actie 'Mini my life' geïnitieerd door Bedrock Magazine en &Ctv. In onderstaande video vertellen Nicole Huisman & Nina Pierson meer over het minimaliseren van spullen in hun leven. Via Instagram zijn ze gestart met de #ikgeefdoor actie waarin zij kleding uit hun kledingkast doorgeven. Ik doe mee en hoop dat jij dat ook doet! Succes!

Disclaimer: Voor deze blog is geen gebruik gemaakt van commerciële doeleinden en heeft er geen samenwerking met derden plaatsgevonden.

#duurzamekados #duurzamekadotips #eerlijkekadotips #fairtradeproducten #december #feestdagen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.