Stap in duurzame mode; trek een sok aan..

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een blog over de 6 stappen naar een duurzame garderobe. Hierin vertelde ik dat ik de stap van fast fashion naar slow fashion met kleine 'babysteps' maakte, oftewel ik begon met het kopen van duurzame en eco-vriendelijke sokken. Vandaag ontdekte ik weer een leuk sokken-initiatief. Healthy seas is dat initiatief.

Photocredits: Ramon Dominguez

Plastic waste in our oceans Photocredits: Ramon Dominguez

Healthy Seas

Healthy seas maakt van oude visnetten uit zee nieuw garen genaamd ECONYL®. Middels een regeneratief productieproces wordt er van de opgeviste netten, (gerecycled) nylondraad gemaakt.

Deze worden vervolgens gebruikt om hele gave sokken van te maken gecombineerd met biologisch katoen. Deze vrolijke sokken zijn dus duurzaam, gerecycled en zien er leuk uit.

De aanpak

Hoe komen ze aan die visnetten? Op zich weten we nu wel dat de oceaan vol ligt met plastic (lees ook; Stop microfiber!) en dat het een kwestie is van 'opvissen', dus hoe zit dat nou precies? Healthy seas focust zich voornamelijk op visnetten die op scheepswrakken achterblijven en visnetten die zich wat dieper in de oceaan bevinden. Deze netten belemmeren de groei van het zeeleven, doordat deze hierin verstrikt raken en daardoor sterven. Wanneer ze maar lang genoeg ronddrijven verandert het zelfs in plastic soup net als de rest van het zootje plastic wat wij met zijn allen dumpen, dat is zo'n 80%. De visnetten vormen dus nog niet eens het grootste probleem in onze oceaan. Voor Healthy seas is het dan ook de bedoeling om op termijn hun werkzaamheden uit te breiden, zodat zij zich ook op ander plastic afval uit de oceaan kunnen focussen. Hier ontbreekt het op dit moment nog aan mensen en middelen om dat te kunnen realiseren. Toekomstvisie. Ook jij kunt hierin wat betekenen; klik hier.

Maar dan..?

Ok, je hebt gelijk. Jij denkt nu wat ik ook denk; dan hebben ze al dat plastic afval uit de oceaan gehaald om er vervolgens wéér plastic van te maken, hoe duurzaam is dat? En eindigt het dan niet wéér gewoon in de oceaan? Hier komen jij en ik om de hoek kijken. Wat? Ja, jij en ik en hun en die van om de hoek. Kortom; wij allemaal (lees; iedereen) zijn verantwoordelijk voor wat er in de oceaan terecht komt. Echt? Ja, echt. Dus jij, ik, hun en die van om de hoek gaan vanaf nu wat bewustere keuzes maken, zodat er geen plastic meer in zee komt, goed? Hebben we een deal? Fijn!

Nu alvast duurzame sokken kopen? Check ze hier!

sokken van healthy seas

#healthyseas #ZeroWaste #Duurzamemodetips #microvezel

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.