De voorjaarsschoonmaak

Het is voorjaar! De zon laat zich regelmatig zien, de narcissen bloeien en de dikke wintertruien blijven alweer even op de plank liggen. Alhoewel ik nog wel met een dikke jas rondloop buiten, want (hoe vaak ga ik het nog zeggen?) het blijft toch Nederland. (tja...) Eerlijk is eerlijk die zonnestralen op je kop hebben een positief effect op mij, hoe koud ook. Met een verhuizing in het vooruitzicht en de nodige lentekriebels is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak, oftewel; springcleaning van de closet.

Met welk doel ga jij aan de voorjaarsschoonmaak in je kledingkast? Doordat we als consument zo geconditioneerd zijn om alles wat 'oud' is weg te doen, zijn we hier veelal gewend aan geraakt en hechten hierdoor minder waarde aan onze spullen. Dit geldt hetzelfde voor onze kleding. Jaarlijks gooien we veel (nauwelijks) gebruikte kleding weg. Om te precies te zijn zo'n 235 miljoen kilo textiel per jaar in Nederland (bron: Awearness fashion). Dat doen we, zonder erbij stil te staan wat we allemaal nog met deze gebruikte kleding kunnen. Soms wordt een kledingstuk na 1x dragen al weggegooid. En dat ga ik tijdens mijn springcleaning van de closet anders doen.

duurzame mode blog

Zoals ik eerder al heb beschreven in mijn blog 'Hoe doe ik mijn kast?' maak ik een driedeling bij het wegdoen van mijn kleding, namelijk:

1. Wat geef ik weg?

2. Wat verkoop ik?

3. Welke kledingstukken zijn zo versleten dat ze niet meer gedragen kunnen worden?

Wat geef ik weg?

Ik presteer toch ieder jaar weer om kleding te kopen die niet helemaal goed zit of waarvan ik uiteindelijk concludeer dat ik het nooit zal dragen. Hierdoor blijf ik altijd met een restje kleding zitten waar ik geen gebruik van maak. Uiteraard heb ik dan al de nodige pas-sessies voor de spiegel achter de rug en heb ik het gemixt en gematcht tot ik een ons weeg, maar blijft het een kledingstuk wat ik niet zal dragen. Soms ga ik met het kledingstuk in mijn achterhoofd de stad in of speur ik het internet af naar een bijpassend kledingstuk, maar ook dat brengt niet altijd het resultaat wat ik ervan hoop. Al deze kleding gaat op een stapel en geef ik aan vrienden en bekenden waarvan ik zeker weet dat ze er blij mee zijn. Zelden breng ik kleding naar grote inzamelpunten, omdat ik het idee heb dat dit niet bijdraagt aan duurzaamheid. Het belandt voor mijn gevoel op de 'grote hoop' en dat geeft mij geen voldoening. Dus geef ik het een tweede of derde leven door het weg te geven. Binnenkort geef ik een duurzaam kledingstuk weg aan iemand die het graag wil dragen. Wil jij kans maken? Hou dan de blog in de gaten! Ik verklap alvast dat het maat 38 zal zijn.

duurzame mode blog - gerecyclede portemonnee

Wat verkoop ik?

Als ik dan mijn weggeef-stapel gereed heb, ga ik verder met de verkoopstapel. Wat ga ik verkopen? Zoals bekend verkoop ik mijn designerkleding via The Next Closet. Er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je je kleding kunt verkopen, zoals Marktplaats. Via marktplaats koop en verkoop ik regelmatig kleding. Hieraan kunnen nadelen zitten, namelijk de kans dat je opgelicht wordt, is aanzienlijk. In 2013 ben ik begonnen met het kopen en verkopen van mijn kleding via marktplaats. Dit verliep tot vorig jaar eigenlijk prima. Vorig jaar ben ik twee keer, op zijn zachtst gezegd, goed genaaid via marktplaats. En tja, dan ben je je geld dus kwijt. En aangifte doen, haalt zo goed als niets uit. Binnenkort kom ik met een tutorial over het kopen van kleding via marktplaats en mijn ervaringen tot nu toe.

Wat doe ik met versleten / kapotte kleding?

Met mijn kleding doe ik langer dan het gemiddelde, wat 3 jaar is. Sommige stukken hangen er al trouw tien jaar in en draag ik nog steeds. Je kunt je voorstellen dat ik dus kledingstukken heb, die kapot gaan, slijtage plekken bevatten of zo uitgerekt zijn dat ik ze niet meer aan kan. (zo heb ik een blauwe jeans van Seven in mijn kast liggen die echt niet meer draagbaar is, zeven jaar oud is, maar ik kan er geen afscheid van nemen). Wat doe je hiermee? Weggooien, is het eerste wat ik bedacht, want dat zou je logischerwijs doen. Toch kun je er nog wat mee. Voorzichtig zie je ze overal ontstaan, creatievelingen die van versleten/kapotte/oude kleding of andere materialen (zeildoeken, bankstellen, etc) de meest prachtige dingen maken. Zoals nieuwe kleding, tassen, accessoires en noem het maar op, je kunt het zo gek niet bedenken of zij maken. Dit upcyclen van spullen is een echte trend aan het worden. Binnenkort wijd ik er een volledige blog aan en laat ik je stap voor stap zien wat er mogelijk is. En vooral hoe ik mijn versleten kleding liet upcyclen.

duurzame mode blog - fair fashion items

En dan...

En dan ontstaat er weer overzicht in mijn kledingkast mensen *applaus*. Ik overzie weer wat ik allemaal heb en ben dan ook vaak geïnspireerd met nieuwe outfits door te mixen en matchen. Dan krijg ik er weer zin in om alles uit te proberen wat ik bedacht heb. Uiteraard kom ik altijd tot de ontdekking dat ik bepaalde items mis in mijn kledingkast of dat ik graag een bepaalde kant op wil met mijn garderobe (meer kleur, minder kleur, het missen van goede basics, etc) dit kan van alles zijn. En dat betekent sinds een half jaar dat ik niet meer aan elke aankoop impuls toegeef, maar dat ik nu met een verlanglijstje werk, omdat ik een volledig 100% duurzame garderobe wil. Alles wat nieuw in mijn kledingkast komt, is sinds een half jaar ook echt duurzaam. Het verhaal achter een merk, de productie en het kledingstuk is wat mij boeit en mij aantrekt tot het kopen van de kleding van een eerlijk en duurzaam merk. Hierin vind ik o.a. transparantie essentieel. Mijn verlanglijstje deel ik binnenkort en hoe ik daartoe kom. Voor nu, liefs!

Liefs,

Chantoile

#tipsduurzamegarderobe #Garderobe #voorjaarsschoonmaak #upcyclen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.