De Fashion Revolution Week; sinds 2013

Fashion Revolution Week heeft afgelopen week zijn positieve sporen nagelaten door het hele land. Er werden allerlei evenementen georganiseerd om bewustwording te creëren voor de slechte en erbarmelijke arbeidsomstandigheden binnen de mode-industrie met als referentiepunt de catastrofale ramp die zich in 2013 voordeed in Rana Plaza; 1138 doden en 1250 gewond. Bekende modeketens beloofden beterschap, helaas hebben een klein aantal zich hier aan gehouden. Lees in deze blog o.a. wat jij zelf kunt doen.

Fashion Revolution Week - Chantoile

A piece of history

Het is zondagochtend en ook de laatste dag van Fashion Revolution Week 2019. Terwijl jij nog lekker ligt na te genieten van Koningsdag, vertel ik je meer over de mode-revolutie die zich onaangekondigd meldde na die ene dag in april 2013.

Het begon allemaal in Bangladesh waar op 24 april 2013 het Rana Plaza-gebouw instortte. 1.138 kledingarbeiders kwamen om en nog eens 2.500 mensen raakten gewond. Door deze tragische gebeurtenis werden de slechte arbeidsomstandigheden in de mode-industrie heel even een centraal punt in de media en de maatschappij. Om bewustwording te blijven creëren voor de échte kosten van kledingproductie en de onmenselijke omstandigheden in textielfabrieken, werd Fashion Revolution Day geïnitieerd, welke elk jaar op 24 april plaats vindt. Wat al gauw resulteerde in de jaarlijkse Fashion Revolution Week 23 - 29 april overal ter wereld.

Fashion Revolution Week #whomademyclothes

Fashion Revolution is een wereldwijde beweging die het hele jaar door draait en mode als een positieve invloed viert. Een beweging die mensen bewust maakt van de meest prangende kwesties in de mode-industrie en laat zien dat verandering mogelijk is. Met de hashtag #whomademyclothes sporen ze iedereen aan om vragen te stellen aan de kledingmerken die zij zelf dragen. Bewustwording alom, want zo blijkt dat steeds meer mensen nieuwsgierig zijn en niet langer kleding willen kopen waar de maker voor moet lijden. Deze vraag biedt iedereen de kans om kledingmerken openheid van zaken te geven.

Hoe doe ik mee?

Nu denk je natuurlijk; hoe doe ik mee? Wat kan ik doen? Waar stel ik mijn vraag en aan wie? Ik geef je verschillende opties:

  • Maak een foto van jezelf waarin je het kledingstuk draagt en deel deze via social media. Gebruik daarbij de #whomademyclothes en vraag aan het desbetreffende merk wie je kleding gemaakt heeft.

  • Bekijk en lees de kledinglabels wanneer je gaat winkelen en stel vragen aan het winkelpersoneel om te achterhalen waar de kleding vandaan komt en door wie het gemaakt is.

  • Shop bij duurzame kledingwinkels en webshops om zeker te weten dat het goed zit, zoals The Blind Spot . (15% kortingscode ICHOOSEWISELY geldig t/m 30 april 2019)

  • Shop je kleding tweedehands via bijv. The Next Closet of denk ook eens aan kleding van lokale designers en ondernemers die kleding zelf maken of upcyclen, zoals NHNCD .

  • Even geen budget? Wat dacht je een kledingruil met vriendinnen? Zo geef je je garderobe weer even een opfrisbeurt met wat mooie 'nieuwe' items. Zelf word ik hier altijd erg blij van. In deze blog van Kouwekleren vind je tips hoe een kledingruil te organiseren.

Statement maken? Join the revolution!

Wil je graag een statement maken en laten zien dat jij een eerlijke en duurzame mode-industrie belangrijk vindt? Dat begrijp ik en ook daar is dit jaar over nagedacht. Het duurzame kledingmerk ARMEDANGELS wil de grote spelers laten zien dat het beter kan en roept iedereen op onderdeel te worden van de Fashion Revolution-beweging door een foto met het speciaal door ARMEDANGELS ontworpen T-shirt te posten met de hashtags: #itsonusto #armedangels #madetomakeadifference tijdens de Fashion Revolution Week van 22-28 april en daarna! Shop 'm hier! Zelf draag ik het T-Shirt op de foto's. Op de achterzijde net als op de beginfoto lees je coördinaten van de rampplek waar destijds Rana Plaza instortte. Voor de mensen die er naar vragen; voldoende gesprekstof lijkt me ;-).

Waar de winst voor dit shirt heen gaat

De volledige winst die door de verkoop wordt gegenereerd, zal opnieuw in Bangladesh aan de National Garment Workers Federation (NGWF) worden geschonken. Deze organisatie ondersteunt Bengaalse kledingindustrie-werknemers met juridische hulp. Van het garanderen van arbeiderslonen tot het afdwingen van een veilige werkomgeving. Op de website van ARMEDANGELS lees je er alles over.

Meer weten over Fashion Revolution?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de organisatie achter Fashion Revolution Week? Of wil je ontdekken wat je nog meer zelf zou kunnen doen? Ga dan naar de website van Fashion Revolution om te lezen welke mogelijkheden er zijn.

#FashionRevolutionWeek #Armedangels #NHNCD #whomademyclothes #TheNextCloset #TheBlindSpot

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.