De capsule garderobe 'Opnieuw'

Oktober is de maand van de duurzaamheid. Denk aan de Dutch Sustainable Fashionweek (6-15 okt) , Dutch Earth Week (10-14 okt) en dag van de duurzaamheid (10/10). Alsof het zo moet zijn, ben ik ook nog eens geboren in oktober. Duurzaamheid en ik zijn voor eeuwig verbonden aan elkaar. Genoeg reden om deze maand weer van start te gaan met een minimale garderobe. Deze maand wordt ook 'capsule wardrobe' maand. Ook nog..ja.

Recap

Het minimaliseren van je kledingkast. Nu inmiddels een jaar geleden deed ik meerdere pogingen tot het minimaliseren van mijn garderobe. En wat viel dat tegen! Ik kreeg de deksel al snel op mijn neus. Ik zocht sowieso te weinig items uit, namelijk negen stuks, en was al heel snel 'uitgekeken' op mijn keuzes en kwam kledingstukken te kort om de uitdaging er nog van in te kunnen zien. Al snel gaf ik het op. Als je het terug wil lezen, kan dat hier. Het grappige is dat ik in mijn statistieken zie dat die blog nog steeds met grote regelmaat gelezen wordt! En dat terwijl ik compleet faalde. Als ik 'm zelf lees, moet ik er wel een beetje om lachen. Ik had me nergens in verdiept en dacht: 'dat doe ik wel even.' Mooi niet! Hahaha! Nu, oktober 2017 ga ik het weer proberen, dit keer heb ik er iets meer over nagedacht.

Nieuwe poging

Tijd voor een nieuwe poging. Dit keer heb ik vijftien items gekozen voor een hele maand, plus drie tassen, in totaal achttien items. Aan de hand van een aantal vragen aan mezelf, die ik hier in deze blog beantwoord, stelde ik mijn mini garderobe voor oktober samen. Voor mij is het belangrijk dat de garderobe die ik samenstel, goed aansluit bij wat ik wil en wat vooral handig is mijn leefsituatie. Ik werk op kantoor en ik ben moeder, dus nette en praktische kleding moet onderdeel zijn van mijn garderobe. Dat is voor mij wel een must. Daarnaast hou ik van trendy kleding en kleur. Als klap op de vuurpijl; alle items het liefst duurzaam. Ik ben al een eind, maar nog niet alles is duurzaam. Ik doe nu eenmaal lang met mijn kledingstukken en eerlijksheidshalve, dit jaar kocht ik een aantal niet-duurzaam geproduceerde kledingstukken die je hier ook terugziet. Daar zet ik tegenover dat ik lang met mijn kleding doe en ze ook echt draag. Ik haal de '30 wears' met gemak, '60 wears' zou ik ook nog redden, maar dat principe kennen we nog niet zo. Misschien een idee? Dat terzijde.

Waarom een capsule garderobe?

Ik doe het in eerste instantie niet, omdat ik minder kleding in mijn kast wil, maar juist om er meer plezier uit te halen zonder dat ik steeds nieuwe kleding hoef te kopen. Deze uitdaging gaat me helpen om tot dat inzicht te komen, hoop ik. Nu kan ik nog niet aangeven of dit aantal items voldoende is. Ik sta er open in, zodat ik tot de capsule garderobe samenstelling kom die bij mij past. Omdat ik nog meer plezier uit mijn kleding wil halen, hoop ik zo ook nieuwe combinaties te ontdekken. Verder lijkt het me ook heerlijk om 's morgens snel een outfit uit de kast te kunnen pakken, zonder te piekeren of te twijfelen. Snel aankleden en de dag kan beginnen. Wat een fijne gedachte is dat.

Hoe stelde ik mijn mini garderobe samen?

Zoals ik net al aangaf, heb ik toch best een eisenpakket als het om mijn kleding gaat. Welke stappen doorliep ik? Dat ging ongeveer zo:

1. Waar moeten de items minimaal aan voldoen? Het moet praktisch zijn, maar ook netjes. Naast netjes en praktisch wil ik er ook trendy en stylish bij lopen. Ik hou van kleur, printjes, streepjes en dus ook van verschillende stijlen.

2. Ik hanteerde net als tijdens mijn vakantie (minimalistisch op vakantie) weer dezelfde basisregel met kleur: De basiskleuren van mijn garderobe zijn donkerblauw, zwart en wit. Hier kan ik makkelijk mee mixen en matchen.

3. Wat doet niet mee? Schoenen, accessoires, ondergoed, onderkleding en jassen heb ik niet meegenomen. Reden: Nederland is vrij wisselvallig qua weer en daar wil ik me op kunnen kleden. Aangezien ik het snel koud heb, gun ik mezelf deze vrijheid.

Om aan bovenstaande te kunnen voldoen, kwam ik tot de volgende items:

En nu?

Via Instagram (@chantoile_mures) hou ik jullie op de hoogte van mijn outfits en zal ik de leukste hieronder delen in een aparte galerij naarmate de maand oktober vordert. Sowieso vul ik deze blog aan met de voortgang, zoals ik dat een jaar eerder ook deed. Wat lukt wel? Wat niet? Welke nieuwe combinaties bedacht ik? En ga zo maar door. Heb je nog tips voor mij of vragen? Laat het me weten via de comments hieronder of mail me. Ik lees jullie berichtjes graag en probeer altijd wat te doen met de tips.

15 Oktober 2017 - update 'tot nu toe'

We zijn halverwege de maand, dus tijd voor een update. Door alle drukte heb ik afgelopen week nauwelijks tijd gehad om alle outfit foto's up te loaden. Deze houden jullie dus nog van mij tegoed.

Gisteren plaatste ik onderstaande foto op Instagram. Blijkbaar waren jullie geïnteresseerd in hoe het mij verging, want ik kreeg ook een aantal berichtjes van jullie. Echt ontzettend leuk! Dank daarvoor.

Capsule wardrobe outfit - oktober

Het gaat dus erg goed. Er zijn een aantal items die ik nog niet heb gedragen, deze wil ik nu bewust gaan dragen komende tijd. Ik heb nu ook een app waar ik alle items in opgeslagen heb, zodat ik er een uitgebreid verslag van kan maken. Hier wil ik een aparte blog over schrijven, wat denken jullie?

Ik mis mijn andere kleding nog niet en het is heel fijn wanneer ik naar mijn werk ga, ik hoef eigenlijk niet na te denken of wat ik aan trek. Ook weleens lekker. Ik heb er ook kledingstukken bij gedaan die ik tot nu toe nog niet droeg eigenlijk of waar ik nog niet aan toe was gekomen om deze aan te trekken, dus dat maakt het ook erg leuk.

Ik merk wel dat ik bewuster wordt van wat ik heb. Het feit dat ik geen jassen en schoenen heb meegenomen, is eigenlijk niet echt nodig geweest. Ik draag steeds dezelfde loafers en jas. Ik zal ze nog apart fotograferen en erbij voegen. Hopelijk heb ik aan het einde van de maand een beeld met hoeveel items ik een maand kan doen. Tot zover mijn update!

#capsulewardrobe #minimalisme #Duurzamekleding

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.