De 'beste' argumenten om niet voor duurzaam te gaan

Dat kiezen voor duurzaam nog steeds een 'struggle' is voor velen, bleek afgelopen maand maar weer. Ik sprak tijdens etentjes, feestjes en bijeenkomsten met vrienden en kennissen over duurzame kleding en de kansen die fairtrade productie met zich meebrengt. Dan blijkt maar weer dat we er nog lang niet zijn. Ik zette de 'beste' argumenten om niet voor duurzaam te gaan op een rij. Je begrijpt; het woord beste staat niet voor niet voor niets tussen aanhalingstekens. ;-)

1. Veel te duur

Deze krijg ik zo vaak te horen, dat mijn ogen bijna automatisch gaan rollen als ik 'm weer hoor. Ik ben ondertussen al vier jaar bezig met duurzame mode en weet nu dat duurzame kleding niet duur en onbetaalbaar is. Echt lieve lezers, hier trap ik niet meer in.

Voor een gezin wat elke moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen zeg ik; Ja, ik begrijp dat je andere keuzes maakt en dat het dan lastig is om te kiezen voor een 100% duurzame garderobe of leefstijl. Gelukkig biedt tweedehands kleding dan nog een mooie optie, want dat is DE meest duurzame manier om je garderobe te verversen met nieuwe kleding en het is een hele betaalbare optie. Zelf koop ik nog steeds regelmatig tweedehands en verkoop ik nog steeds spullen en kleding die ik zelf niet meer gebruik.

2. Fairtrade is niet goed voor derdewereldlanden

Say what?! Geloof het of niet, deze hoor ik de laatste tijd ineens heel vaak. Want zo geven deze 'kenners'aan: wanneer je fairtrade producten koopt, betekent het dat je de mensen in derdewereldlanden eigenlijk helemaal niet helpt. Oh joh? Wat bedoel je? (vraag ik dan met een oprecht geïnteresseerde blik, ahum.) En dan volgt het antwoord (beloof je niet te lachen?) Met fairtrade helpen we de maker eigenlijk niet. Oh? Nee, want het brengt onrust in de gebieden waar mensen een eerlijk loon ontvangen en daar worden ze niet beter van. Dus kun je het maar beter laten voor wat het is. Tenenkrommend voelt dit, terwijl ik dit typ, maar dit is mij echt verteld..

Nu ben ik van mening dat fairtrade minimaal de standaard zou moeten zijn en dat iedereen ter wereld een eerlijke prijs zou moeten krijgen voor de dienst of product die hij/zij levert. En dat dat niet de realiteit is, besef ik me terdege, maar om dan maar te zeggen; je kunt beter helemaal niets doen? Nee, dat gaat er bij mij niet in. Behoefte om dan nu met cijfers en feiten over de brug te komen, heb ik ook niet. Met een gezond verstand kom je al een heel eind denk ik dan. Je snapt toch zelf ook wel dat, als wij de wereld een beetje beter willen maken dat dit soort initiatieven daar positief aan bijdragen? En dat het niet helpt als jij je ogen ervoor sluit?

3. Teveel gedoe

Wat ik tussen de regels door lees, is dat de meeste mensen die ik heb gesproken het voornamelijk een hoop gedoe vinden. De kennis ontbreekt ze en dus haken ze af. In plaats zich te verdiepen in hoe het dan zit (ook teveel gedoe waarschijnlijk) houden ze het voor gezien en gaan af op wat ze gewend zijn. Zo blijven imago's wel overeind, denk ik dan. Wat echt zo zonde is. Maar ja, wie ben ik?

Het blijkt maar weer dat niet iedereen bereid is om verder te kijken dan zijn of haar neus lang is. En dat terwijl al zoveel blogs, websites, webshops, fysieke winkels en andere initiatieven zijn die toch echt hun best doen om te laten zien dat het anders kan door je een uitgebreid assortiment voor te schotelen.

4. Niet modieus genoeg

Echt?! Met deze kom je anno 2018 niet meer weg hoor. Heb jij je ogen in je zak zitten (dat denk ik dan).

Er is voor elke stijl inmiddels duurzame kleding te vinden. Jong, oud, dik, dun, kort, lang, enz. Ook deze gaat niet op. Kun je het niet vinden? Dat is wat anders, vraag om hulp. Kijk om je heen en vraag waar je jouw stijl wel kunt vinden. Of kijk op mijn pagina met alle duurzame kledingmerken. Er zit voor jou ook echt wat bij. Heus!

Vorige week was ik bij een lokale conferentie over duurzaam leven. Het interessante is dat het publiek, ongeveer 400 mensen, zich voor een groot deel niet heel erg bewust zijn van het feit wat duurzaam leven dan inhoudt. Met een goedgevulde POP UP shop sprak ik met de bezoekers over duurzame kleding en de impact van kleding op het milieu. Opvallend; veel bezoekers wisten niet dat de kledingindustrie de op één na meest vervuilende industrie is van de wereld. Het leidde tot waardevolle gesprekken en tot nieuwe inzichten bij sommigen.

We zijn met zijn allen nog steeds erg zoekende, dat blijkt. Dat is op zich niet erg, zolang we de beweging maar blijven maken van zoekend naar onderzoekend om vervolgens de stap te kunnen maken naar een duurzaam leven. Ik blijf erbij; hoe mooi is het als jij goed gekleed door het leven gaat, wetende dat de makers van jou kleding net zij blij werden van het maken van je kleding als wanneer jij het draagt? Niet alleen liefde vermenigvuldigt zich door het met elkaar te delen. dat geldt ook voor eerlijkheid wat mij betreft en het maken van duurzame keuzes.

#fairtrade

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.