Creating awareness; "Genaaid"


Jennifer Hoffman geeft in haar nieuwe programma "Genaaid" vijf jonge fashion designers de kans om hun eigen duurzame kledinglijn van A tot Z te ontwerpen en te presenteren tijdens de Dutch Sustainable Fashionweek van afgelopen maand. Hiervoor moeten ze alleen wel alles doorleven en beleven, zoals het in de echte wereld gaat. De echte wereld die de kledingindustrie graag voor onze ogen en oren verborgen houdt.

Een hele lieve vriendin van mij attendeerde mij op dit programma wat vanaf vanavond te zien is op NPO3. In het voorstuk is te zien hoe de jonge deelnemers geconfronteerd worden met de kledingindustrie in al haar 'glorie'. Een uitgebreide kijk achter de schermen en in een wereld wat voor ons een ver van je bed show is. Armoede, lange werkdagen en barre omstandigheden komen ineens heel dichtbij. Heel heftig lijkt me en ik kan ook niet wachten om alle zes de afleveringen te gaan kijken.

Werken in een kledingfabriek

In het programma reizen de deelnemers af naar Myanmar waar zij geconfronteerd worden met de wereld achter de mode. De jonge deelnemers gaan o.a. leven en werken, zoals de arbeiders van de kledingfabrieken in Myanmar. Er wordt ook bezoek gebracht aan een fabriek waar leer wordt gelooid. Op tv merk je er niets van, maar erg lekker ruikt het daar blijkbaar niet.

De collectie

Het resultaat van de collectie komt ook terug in het programma. Bekende modeontwerper Sjaak Hullekes begeleidt de deelnemers in hun ontwerpproces en het creëren van een duurzame kledingcollectie. Jennifer en haar vijf designers bezochten o.a. de modeshow van Claes Iversen tijdens Goes Modestad afgelopen september. Voor deze show liet Claes zijn SS18 haute couture collectie zien, ontworpen van reststoffen uit voorgaande collecties. Dit deed hij uit duurzaam oogpunt. De jonge designers deden hier een indruk op wat hen mogelijk te wachten staat.

Hoe denkt Jennifer erover?

Jennifer vertelt hoe het maken van dit programma haar ook bewuster heeft gemaakt. Het resultaat is dat ze zich beseft dat kleding zijn waarde terug moet krijgen. Ze keek jaren geleden al het programma 'De slag om de klerewereld' van de VPRO. Het schudde haar destijds wakker en vraagt zich af of ze ooit weer in de mooie verhalen van de grote kledingmerken kan geloven. Ik zeg; Misschien beter om dat gewoon niet meer te doen? Wil je alles horen wat Jennifer te zeggen heeft over duurzame kleding? Luister alles hier!

Op woensdag 14 november is de eerste aflevering te zien van "Genaaid" op NPO 3 om 20:20 uur.

Bronvermelding: NPO3 / NPO1 / FashionUnited

#NPO3 #Genaaid #Duurzamekleding

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.