Capsule garderobe deel 2: Hoe ging het?

Afgelopen maand stelde ik een capsule garderobe samen, nadat ik een jaar eerder ook een mislukte poging deed. Vandaag laat ik je weten hoe dat afgelopen maand ging, wat het mij heeft opgeleverd, wat ik minder leuk vond en of het voor herhaling vatbaar is. Halverwege de maand oktober (zie hier) liet ik je al weten dat het best goed verliep, bleef dat wel zo? Lees het hier.

Een deel van mijn capsule garderobe

Hoe ging het?

Zoals ik al eerder aangaf, ben ik met veel enthousiasme aan de maand oktober begonnen. De items waren goed op elkaar afgestemd, waardoor het samenstellen van een look of outfit snel gepiept was. Dat gaf me enorm veel rust elke ochtend bij het aankleden en het starten van mijn dag. Omdat ik van kleur en prints houd in mijn kleding koos ik bewust voor items met print gecombineerd met basics, zodat ik leuke sets kon maken waar ik me helemaal happy in voelde.

Kleding app

Om combinaties te crëeren en op te slaan, downloadde ik een kleding app, zodat ik de leukste sets kon opslaan. Met de app kun je per dag inplannen wat je aan gaat trekken en aangeven hoe vaak je bepaalde items draagt. Op zich handig, dat wel, maar dat kost ook een hoop tijd en zo gestructureerd ben ik eigenlijk niet, een beetje ruimte voor spontaniteit is wel gewenst in mijn leven. Dus hou ik het lekker bij het opslaan van de leukste sets. Daarvan weet ik zeker dat ik het graag weer zou dragen. De naam van de app is 'Your Closet' en hij is gratis. Er zitten nog veel meer mogelijkheden in de app dan de opties die ik hier noem, dus zeker de moeite waard om uit te proberen.

Wat het mij opleverde

Terugblikkend op hoe de maand verliep, kan ik wel zeggen dat het mij ook veel heeft opgeleverd. Naast dat het me rust gaf elke ochtend, zoals ik net noemde, genoot ik ineens intenser van mijn kleding. Ik was bewuster bezig met wat ik droeg. Omdat ik geen schoenen en jassen in mijn garderobe had opgenomen, omdat ik dat bewust niet wilde, wisselde ik deze regelmatig af. Ook wel een beetje door het weer trouwens, want begin oktober was het nog een stuk warmer dan eind oktober. Droeg ik begin van de maand geen jas, eind van de maand oktober heb ik mijn winterjas toch een aantal keren aan gehad.

De kleding uit de capsule garderobe had ik bewust in een andere kamer gehangen, zodat ik ze in één oogopslag bij elkaar kon zien. Dat zorgde letterlijk voor overzicht en kon zo elke dag makkelijk een look samenstellen voor die dag.

Wat minder prettig was

Pas in de laatste week gingen sommige kledingstukken me vervelen en wilde ik ze even niet meer dragen. Dat was niet erg, want daardoor besefte ik dat sommige kledingstukken misschien toch niet voor mij zijn, omdat ik me er uiteindelijk niet prettig in voel of dat het me niet leuk staat wanneer ik het draag. Dit had ik trouwens maar bij één kledingstuk, de zwarte Tencel blouse van H&M. Op de één of andere manier zit hij niet goed en kan ik mijn draai er niet in vinden, voordat ik deze echt weg doe, hang ik de blouse een tijdje weg en geef ik 'm binnenkort weer een kans. Wie weet.

Een aantal keer vergat ik ook de tassen te gebruiken die ik had geselecteerd voor de capsule garderobe en vertrok dan met de 'verkeerde' tas van huis. Niet heel handig tijdens dit experiment, maar zo ben ik dus blijkbaar.

Welke items droeg ik het meest en welke het minst?

Alle items heb ik aan gehad, laat ik dat voorop zetten. Ik zet nog even op een rij wat ik aan items had:

- 3 tassen (2 totebags ZARA & Upcycled en 1 clutch YERSE);

- 1 rok (Marjolein Elisabeth);

- 2 jeans (Gstar & H&M Concious);

- 1 driekwart pantalon (H&M);

- 1 colbert (CRVD);

- 3 tops met lange mouw (Tricot Chic & de andere merkloos);

- 2 blouses lange mouw (H&M Concious & Wanderlust):

- 2 blouses korte mouw (H&M & Miss Green);

- 1 blousejurk (Claudia Sträter);

- 2 vesten (beiden merkloos).

Van al deze items zijn er acht items van een duurzaam label en tien items niet. Tussen deze tien items zitten een aantal stukken die ik al langer dan 3 jaar in mijn kast heb hangen, en er zitten stukken tussen die ik recenter kocht die niet duurzaam zijn. Hiervan weet ik zeker dat ik ze heel lang zal gaan dragen. Als laatste ruilde ik wat kledingstukken op een ruil-event, wat leidde tot de merkloze items in mijn kast.

Terug wat ik hoe vaak draag. De rok heb ik het minst vaak gedragen. Dat ligt niet aan de rok, want die zit echt heerlijk. Het komt meer door mijn leefstijl denk ik. Ik ben eerder praktisch dan dat ik voor mooi ga. Mooie ontdekking, maar geen reden om de rok weg te doen. De items die ik opvallend veel droeg, was het merkloze vest met bloemen (gebruikte ik vaak als jas), de witte jeans van Gstar, de witte blouses van H&M en Miss green en de top van Tricot Chic.

Is het voor herhaling vatbaar?

Daarop zeg ik volmondig: 'Ja'. Het was leuk en prettig om te doen. Het bracht me veel rust en overzicht en daardoor meer plezier van de kleding die ik heb in mijn kast. Voor de maand november wil ik dus een nieuwe capsule garderobe samenstellen en denk ik dat ik dan een caspule garderobe samenstel voor twee maanden, dus ook december. Deze volgt snel, dus stay tuned.

Hopelijk heb je hier wat aan mocht je zelf een minigarderobe willen samenstellen. Hier heb je kunnen lezen wat het mij opleverde en wat het voor mij deed. Heb je vragen of opmerkingen hierover? Mail me gerust. Als laatste deel ik nog wat looks van afgelopen maand, zie hier onder. Ik wilde heel graag alle looks delen met jullie, maar ik had onvoldoende tijd om alles vast te leggen.

#capsulewardrobe #minimalisme #capsulegarderobe

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.