Upcyclen!

Afgelopen weken verdiepte ik me in upcycling van kleding voor de blog en liet ik mijn kleding upcyclen door niemand minder dan Margreet van Tricht van Upcycled! Als sinds 2008 een begrip binnen de duurzame mode. Een goed moment dus om jullie er meer over vertellen; van oude jeans en sweater tot hippe shopper!

Wat is Upcyclen?

Een term die steeds meer voorkomt in de duurzame mode scene; upcyclen. Het hergebruiken van gebruikte materialen (denk aan gedragen kleding, maar ook oud zeil, leder, plastic etc.) om er vervolgens weer een nieuw en hip mode-item van te maken. Je vindt upcyclen ook terug als trend binnen diverse interieurstromen, denk aan een industriële look waar een oud olievat is ge-upcycled tot hippe stoel. ook Pinterest staat vol met inspirerende en hippe items die ge-upcycled zijn.

Welke kleding is geschikt?

Nadat ik een aantal weken geleden mijn kledingkast weer eens goed onder de loep genomen had en de oude kledingstukken er uit gehaald had, bleven er vier kledingstukken over die ik al veel gedragen had en om diverse redenen niet goed meer paste. Twee jeans en twee sweaters. Ik had ze eventueel nog kunnen bewaren als toekomstig klus-outfit, maar dan zou ik het voorlopig in mijn kast moeten bewaren. Gezien het feit dat ik weer op het punt sta te verhuizen, leek me dat niet zo een goed idee. Ze waren in ieder geval nog stevig van kwaliteit, maar eigenlijk niet meer goed draagbaar als kleding. De prints en de kleuren spraken me nog wel enorm aan en passen in die zin nog steeds goed in mijn garderobe, alleen niet meer om aan te trekken. Perfecte items voor het upcycle-proces van Margreet.

Upcycled

Intussen was ik ook erg nieuwsgierig geworden naar het concept upcyclen en wat ik eventueel met mijn oude en afgedragen vodden kon doen. Margreet, van Upcycled.nl wilde me graag een kijkje geven in haar keuken. Hoewel Margreet van nature een eigenwijze creatieveling is en normaal gesproken niet met kledingstukken werkt die ze aangeboden krijgt, wilde ze nu wel een uitzondering maken voor Chantoile. Een buitenkansje voor mij om van dichtbij mee te krijgen wat er met mijn jeans en sweaters ging gebeuren.

Via de website van Margreet upcycled.nl toont ze haar nieuwste en mooiste items. Alweer bijna tien jaar geleden richtte Margreet Upcycled op en creëert van leder tot jeans de meeste originele tassen. Echte eyecatchers om je duurzame outfit compleet te maken. En dit alles handgemaakt door Margreet in haar eigen studio in Houten.

Het proces

Zonder echt te weten wat voor tas Margreet in haar gedachte had bij het zien van de kleding was ik stiekem toch een beetje nerveus, maar dat bleek al snel nergens voor nodig te zijn. In de volgende fotoserie het productieproces in beeld van A tot Z:

(Klik op de foto's voor een goede close-up.)

Het Resultaat

Ik stond bijna te stuiteren toen ik de tas voor het eerst in mijn handen had. Wat was ik trots op het resultaat en wat voelde deze tas direct als mijn eigen shopper! Ik creërde gelijk een inspiratielook bij. Oftewel, de finishing touch:

fair fashionlook

fair fashion look

personal upcycled shopper

duurzame modelooke

Fair fashionlook

De outfitdetails: Trui (Maison Scotch & tweedehands), Rok (Filippa K), Zwarte pumps (merkloos & tweedehands)

Meer weten? Kijk dan op de website of de andere social mediakanalen van Upcycled.

www.upcycled.nl

Facebook

Instagram

#upcyclen #outfitinspiratie #Duurzamekleding #duurzamemodeinspiratie

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.