"Je bent wat je eet" - hoe zit het met wat je draagt?

Fashion Revolution week loopt alweer tegen zijn einde en om me heen hoor ik veel positieve geluiden deze week. Hoewel ik dat super vind, wil ik mijn gedachte toch ook delen met jullie.

Het gezegde: "Je bent wat je eet" hoor ik regelmatig voorbij komen. Eet je ongezond dan ben je ongezond en andersom. Uitzonderingen daargelaten, want we hebben er niet altijd invloed op. Helaas!

Ik dacht erover en vroeg me af: 'Hoe zit dat met kleding?' Ben je dan ook wat je draagt? Vandaag neem ik je mee in mijn gedachtegang hierover. En ben ik heel benieuwd hoe jij hier naar kijkt. En hoe jij voor jezelf antwoord geeft op de vraag; "Ben je wat je draagt?" Lees je mee?

Imago

Mode is voor mij een vorm van expressie en uiting van wie je bent of wie je graag wilt zijn. Het geeft je een bepaalde identiteit en bedoeld of onbedoeld geef je vorm aan je imago. Denk maar aan het feit dat er mensen zijn die bepaalde merkkleding kopen om bij een bepaalde groep of gemeenschap te horen. Of dat veel modemeisjes zich kleden volgens de laatste trends om te laten zien dat ze vooraan staan op het gebied van de laatste mode. Vooral deze laatste groep kent een andere zijde. Namelijk de zijde waarin trends elkaar steeds sneller opvolgen en je shirtje wat gisteren nog heel hip was, nu alweer uit de mode is. De fast-fashion cultuur bedoel ik daarmee. Heel leuk allemaal zo een hip & snel imago, omdat deze modemeisjes 'on-top' gekleed zijn volgens de laatste trends, maar de stapel 'onhippe' kleding neemt daardoor ook in rap tempo toe. En inmiddels weten we dat fast fashion ook als wegwerp items worden beschouwd. Today it's hot, tomorrow it's not en verdwijnt het op de steeds groter groeiende afvalberg.

Wegwerp gedachte

Deze wegwerp gedachte zorgt voor veel problemen. Denk aan het milieu, de slechte arbeidsomstandigheden van de makers en de kwaliteit van de kleding. De vraag die ik daarbij heb; In hoeverre wil jij als mens hieraan bijdragen? Of gaat het bouwen en creëren van imago boven al deze 'dingen' die ik net noemde? Laten we niet vergeten dat wij mensen nu eenmaal kudde dieren zijn en dat we ons dus graag aanpassen aan de rest. Maar mijn vraag is dan:

'Wil je écht kleding dragen die slecht is voor het mileu, een magere kwaliteit heeft en gemaakt is onder barre werkomstandigheden?'

Durf jij je kop boven het maaiveld uit te steken? Door te zeggen: "Ik doe hier niet meer aan mee." Met alle gevolgen van dien...

Wel of niet breder kijken?

Want a.) misschien hoor je er wel niet meer bij of b.) je omgeving begrijpt je keuze niet of c.) je start een blog en vertelt er over (net als ik). Er kan natuurlijk nog veel meer gebeuren dan mijn genoemde opties. Het gaat om het idee dat je erover nadenkt hoe het zou zijn wanneer je andere en meer duurzame keuzes gaat maken. Wat dan? Ja, je zult niet direct in de meerderheid zijn. Dat voorop gesteld. Echter, je wordt wel aangemoedigd. Ik heb in hele korte tijd best al een aantal meiden ontmoet die ook heel bewust nadenken over hun kledingkeuze. En mijn directe omgeving is altijd even enthousiast. Al snappen ze misschien niet direct wat ik ermee wil bereiken.

Mijn proces

Sinds ik alleen nog maar tweedehands kleding en duurzame kleding draag, word ik steeds blijer met wat ik heb en waardeer ik ook steeds meer de kleding die in mijn kast hangt. Ik heb mijn ogen inmiddels gesloten voor fast fashion en koop het niet meer. Een proces van ongeveer drie jaar, maar ik ben nu wel zover. En dat voelt goed! Ik weet dat er voldoende aanbod is van duurzame en eerlijke kleding die bij mij past. En dat wat ik nu draag, voelt nog eens extra goed. Het geeft me wel een boost om te weten dat ik nu bijdraag aan een duurzamere wereld. Dus voor mij is het antwoord op de vraag "Ben je wat je draagt?" Ja, dat ben je. Voor mij is fast fashion niet ;langer hip, omdat ik weet dat er opties zijn die vele malen duurzamer zijn.

Bekijk hier mijn actuele lijst duurzame kledingmerken. Er zit vast en zeker ook wat voor jou bij!

Foto's: Fashion Revolution & WiX Stockfoto's


Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.