Amsterdam Fashionweek 2017

Hoe duurzaam was Amsterdam Fashionweek? Welke eerlijke mode zagen we terug? Welke verantwoorde visie zagen we terug bij de ontwerpers? Lees het in deze blog!

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij de Amsterdam Fashionweek. Naast de geweldige shows die ik mocht bijwonen, bevond ik mij tussen de creatievelingen, modeontwerpers, bekende Nederlanders en andere modeliefhebbers. In een korte tijd dompelde ik mij onder in al dit moois (or should I say; "All that Glitz!") en liet ik me inspireren. Met volle teugen genoot ik van alle mooie designs (werkelijk prachtig), de opbouw van al die geweldige shows en de cava's waren ook zeker niet slecht! (hier genoot ik uiteraard met mate van).

Duurzame mode

Ook tijdens Amsterdam fashionweek 2017 kreeg duurzaamheid de aandacht. Er werd door een aantal ontwerpers definitie gegeven aan de begrippen als 'minimalisme' en 'slow fashion'. In een aantal shows brachten zij de definitie en de boodschap op een creatieve wijze. Zo ook het hotel (W Amsterdam) waar ik verbleef gaf een boodschap mee; In de lobby stonden twee banken gemaakt van oude kleding en een houten pallet, functioneel en cool! Of het was gewoon toeval, dat kan ook. De show van Alexandra Frida is bij mij blijven hangen, absoluut mijn favoriet en inspirerend. Ik ben een beetje verliefd (ssstt!).

Toos Franken; een verantwoorde visie

Toos Franken met haar collectie "Micro Manifesto" wil ze een statement maken tegen de klimaatverandering. Zoals we steeds meer ontwerpers zien doen, laat ook Toos de grenzen van de seizoenen los. Ze laat zich niet langer begrenzen en liet een hele toegankelijke collectie zien. Haar sobere signatuur kwam terug in haar collectie. Minimalistisch, maar vooral vrouwelijk. Met bijzondere accenten en details, zoals een spontane bloem verwerkt in de kleding. Of Toos Franken ook met duurzame materialen heeft gewerkt, weet ik helaas niet. Wel kon ik mij goed vinden in haar visie, namelijk het minimalistische en het 'durven' loslaten van de seizoenen. Gewaagd! Bekijk de volledige show hier (En klik gelijk door naar alle andere shows!).

Foto's: Toos Franken 'Micro Manifesto' Photocredits: Team Peter Stigter

Sunandra Chandry Koning; Slow down

In deze show met slechts drie modellen, presenteerde ze haar boodschap. Haar statement maakt duidelijk dat het tempo van de huidige mode industrie veel te hoog ligt. De schuldige: het internet. Mode moet volgens haar een verbinding leggen. Meer dan één collectie per jaar is dan ook niet nodig. Ze geeft meer definitie aan slow fashion. Ze liet het publiek achter in verwondering met haar mystieke show. Kijk het hier.

Nieuw concept; See now buy now

Voor een aantal shows was het mogelijk om direct de kleding aan te schaffen die op de catwalk getoond werd. Een nieuw concept voor ontwerpers om de pas af te snijden van de goedkopere ketens die vaak kleding namaken of met een zeer betaalbare versie (en vaak niet duurzaam) de markt betreden. Veel van deze prachtstukken zijn kwalitatief zo goed gemaakt en met veel liefde gecreëerd dat ze ook veel langer meegaan. Dat maakt het een goede investering voor je garderobe.

Foto: show Tess van Zalinge 'photocredits: Chantoile Mûres

Het was voor mij een ervaring waar ik enorm van heb genoten, nieuwe mensen heb ontmoet, inspiratie heb opgedaan en vooral energie heb opgedaan. Ik kijk nu al uit naar de volgende fashionweek.

Vandaar dat ik wat later ben deze week met het publiceren van mijn blog. See you next week!

#duurzamemodeblogger #duurzamemodeblog #amsterdamfashionweek #SunandaChandryKoning #minimalisme #slowfashion

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.