Babysteps: 6 tips naar een duurzame garderobe


bamboe sokken

Kleine stappen worden grote stappen met deze zes basistips voor een duurzame garderobe.

Een duurzame kledingcollectie begint met het aanschaffen van eerlijke kleding, simpel. In de praktijk blijkt het toch (nog) een zoektocht tijdens het offline shoppen. Zo zag ik op NPO 3 dat het vinden van duurzame kleding niet binnen ons 'handbereik' ligt tijdens een dagje shoppen. Blijkbaar is het dus 'zoeken' naar duurzame en eerlijke items. In dit geval ging het om moeder en (tiener)dochter die voor dochterlief aan het shoppen waren. Ze bleven steken op ecologische leggings van de Hema. Er werd uitgeweken naar andere fast fashion ketens om toch te kunnen slagen.

Het hield me bezig, vooral het feit dat het blijkbaar niet binnen handbereik is en de consument (ik generaliseer even voor het gemak) dus het gevoel krijgt te moeten zoeken naar duurzame mode. Dat kan frustreren tijdens een gezellig dagje shoppen en dan gebeurt het onvermijdelijke; je geeft het op. Althans, dat zou ik doen. Frustratie gaat nu eenmaal niet samen met gezelligheid en ongedwongenheid. (Hiermee associeer ik een dergelijke shopdag)

Daarna dacht ik; het begint bij jezelf. Hoe buig je dat gevoel van 'zoeken' om naar 'vinden'? Zonder dat het frustreert, irriteert of er moedeloos van word? Met deze simpele tips kom je al een heel eind.

Tip 1: Kleine stapjes

Je bent niet van de een op de andere dag een duurzame modespecialist, het is meer een geleidelijk proces. Neem kleine stapjes in je weg naar een duurzame garderobe. Jouw shopgewoontes zullen er zeker een rol in spelen.

Het werkt net als bij het volgen van een dieet, pak je het te rigoureus aan dan val je zeker terug in je oude eetgewoontes. Het bekende jojo-effect. Doe het dus stap voor stap. Oftewel; Babysteps!

Hoe dan? Ooit begon ik met mijn sokken, echt waar (niet lachen, ik zie het wel). Ik koop dus nog steeds mijn sokken duurzaam van o.a. Braintree. En breidde uit naar de H&M concious collectie, erg toegankelijk en herkenbaar aan het groene label. Veel materialen zijn gerecycled, biologisch of duurzaam in deze lijn. Later kwam daar Filippa k, Zoso en Komodo bij. Gaandeweg leer ik mijn weg steeds beter kennen en zoek ik kleding die bij mij past. Daar zit overigens heus nog wel eens een minder duurzaam item bij, maar eerlijk is eerlijk ;het worden er steeds minder.

Tip 2: Lees erover

Hoe saai het misschien ook klinkt, informeer jezelf door erover te lezen. Mijn vriend 'Google' bracht me al op vele informatieve websites met betrekking tot duurzame modemerken. Rank-a-brand heeft zelfs een app die je enorm op weg kan helpen tijdens je volgende shoppingsessie. Scheelt in elk geval al de zoektocht en een hoop irritatie. Zo ontdekte ik dat mijn prachtige witte trui van Diesel verre van duurzaam is, oeps!

Tip 3: Check het label

Wanneer je het label checkt om te zien of het je maat is, controleer dan gelijk of je informatie kunt terugvinden over de duurzaamheid van het kledingstuk. Wat zijn bijvoorbeeld duurzame stoffen? Biologisch katoen, gerecycled polyester en Tencel/Lyocell zijn bekende duurzame materialen. Let ook op certificeringen als Global Organic Textile Standard (GOTS), OEKO-TEX of SA8000 certificering. Dan weet je dat je goed zit. Niet alle kledingmerken zijn duidelijk over de duurzaamheid van hun collecties, dus dit kan helpen.

Tip 4: Ruilen

Waarschijnlijk heb jij (net als ik) een overvolle kledingkast waarvan echt niet alles onder de noemer 'duurzame mode' valt. Ook dat is dan een feit. Ruil je items tijdens een ruil-event. Tegenwoordig worden deze 'swap' events overal georganiseerd. Of organiseer het zelf met vrienden en vriendinnen. Geef ze een tweede leven; ook dat is duurzaam.

Tip 5: Verkopen

En denk je nu; van ruilen komt huilen? Verkoop je items dan, zodat je van dat geld een eerlijk kledingstuk kunt gaan aanschaffen. Al eerder heb ik mijn blog aangegeven dat het verkopen van je kleding een zeer.geschikte optie is. Let op dat dit wel een tijdrovend proces kan zijn. Ik geef er om die reden de voorkeur aan om alleen designer items te verkopen. Voornamelijk omdat ik ook graag tweedehands designerkleding aanschaf. Ik beschouw het ook als een vorm van duurzaamheid. Bekijk eventueel mijn online shopping closet bij the Next Closet.

Tip 6: Be the change

Van babysteps naar be the change, dat klinkt dan misschien voor sommigen nog een ver van je bed show, maar zo bedoel ik het niet. Ik wil alleen aangeven dat ik wel degelijk van mening ben dat verandering bij jezelf begint, dus ook met het zetten van babysteps richting duurzame mode kom je al een heel eind, Vele kleine stapjes, maken uiteindelijk een hele grote, daarvan ben ik overtuigd. Het gaat erom dat je het gewoon doet. Hou je geld dus in je portemonnee als je een koopje spot en focus op de duurzame items die ook nog eens kwalitatief beter zijn en langer mee gaan.

#Duurzamemode #Vanfastfashionnaarduurzaam #Duurzamemodetips #tipsduurzamegarderobe

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.