Hoe 'doe' ik mijn kast?

Je leest er steeds meer over, het minimaliseren van je garderobe, downsizen van je kledingkast, kleding weggeven en terug naar de basis. Met als hoofddoel; schaf duurzame goede items aan die lekker zitten en ook lang meegaan. Het motto lijkt simpel; hoe minder, hoe beter.

Maar.. Hoe dan? Ik ken mezelf, ik kan heel slecht afscheid nemen van mijn kleding, zelfs wanneer ik het niet draag. Acht jaar geleden kocht ik een witte jeans van FAM Seven en hij ligt netjes opgevouwen in mijn kast, vorig jaar droeg ik hem weer eens twee maal, dit jaar nog niet 1x. Is het de bedoeling dat ik van dit soort stukken afscheid neem? Geldt hier de regel '1 jaar niet gedragen, betekent wegdoen'? Of neem mijn black&white cocktail dress van Karen Millen? Zes jaar geleden aangeschaft en goed geweest voor drie huwelijksfeesten, talloze etentjes en partijtjes, maar hangt nu toch al drie jaar ongebruikt in mijn kast. Moet ik van zo'n prachtstuk afscheid nemen?

Mijn antwoord; Nee!

Prachtsukken die je nog steeds goed past, blijven waar ze horen wat mij betreft, en dus in mijn kast.

Wanneer neem ik dan wel afscheid? Of beter gezegd 'Wanneer lukt het mij wel om kleding weg te doen?' Euh...(eerlijk is eerlijk, ik moest er even over nadenken.) Kleding waar ik definitief afscheid van neem, verdeel ik in twee categorieën, namelijk gewoon 'oud' en 'weggeven'. Wanneer is een kledingstuk dan oud en wanneer geef je het weg? Dat antwoord is vrij simpel, wanneer het in de categorie 'oud' terechtkomt, is het echt afgedragen en vaak kapot, niet meer te repareren en ziet er ook niet meer uit. Nu denk je vast 'jeetje, hoe ziet dat er uit?' Gewoon, afgedragen tot op de draad. Echt waar.

Dan hebben we de categorie 'weggeven' hieronder schaar ik alle kleding die niet goed (meer) past of een item wat ik niet kan matchen. Dat kan dan een miskoop zijn of een kledingstuk wat gekrompen is. Intussen heb ik mezelf goed aangeleerd om geen kleding te kopen die sowieso niet past. Ik koop geen items in de hoop er ooit in te kunnen. Zonde van mijn geld en deze zelfkwelling heb ik snel afscheid genomen, jaren geleden al.

Aan wie geef ik het dan weg? Vrienden en bekenden om me heen die het ook echt leuk vinden om te krijgen. Anders heeft weggeven ook geen zin. Toch?

Wat ik nog niet genoemd heb, zijn de designerkleding waar ik afscheid van neem. Omdat dit kwalitatief goede items zijn en ook lang mooi blijven, verkoop ik deze online via tweedehands vintageshops. Zo wordt een kledingstuk optimaal benut.

#Kledingkast #Garderobe #Modeblog

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Recent Posts

DISCLAIMER

Indien je foto- en/of blogmateriaal wenst te gebruiken van Chantoile, die ik voor een groot deel zelf maak, kun je contact opnemen met me. Samen komen we er wel uit. 

Tags
Er zijn nog geen tags.